Klicka för att spela Klicka för att spela!

Så började det

Alla barn är nyfikna. Det är ju det som gör dem så fantastiska!

När min son Robinson var två år var han väldigt nyfiken på bussar och flygplan. Under min pappaledighet brukade vi åka buss bara några hållplatser för att han skulle få uppleva det som då var en av hans största passioner. Även när vi var hemma pratade han mycket om bussar, eller ”boa” som han kallade dem. Jag märkte glädjen och nyfikenheten i honom när vi pratade om dessa stora fordon och tyckte att det vore kul om vi kunde titta på en riktig buss samtidigt som vi pratade om den.

Henry Chu, grundare av MiniteveHenry Chu jobbar som TV-producent och regissör, men är kanske tidigare mest känd som programledare på SVT för bland annat Hjärnkontoret, Lilla Melodifestivalen och Packat & Klart.

Så jag gick in på YouTube och hittade ett par korta klipp. Några var dåligt filmade, andra hade ett innehåll som inte var passande för barn. Jag hittade till slut ett bra klipp. Det var en gul buss som hade fastnat i snön. Vi tittade på den och pratade om den. Vi tittade igen och pratade om färgen på bussen, snön och busschauffören. Det var mysigt och roligt att se att vi kunde ha ett sådant givande samtal kring den där bussen. Efter ett tag pekade Robinson på de andra bussklippen, men jag ville inte visa dem på grund av kvaliteten och det opassande materialet.

Jag pratade med andra småbarnsföräldrar som jag känner. De hade också varit inne på YouTube och tittat men slutat på grund av det ofta dök upp opassande klipp. Jag ställde mig frågan; varför finns det inte en säker sajt som är framtagen för att passa föräldrar med barn i 1-3 årsåldern? En plats där man aldrig behöver oroa sig för opassande innehåll? En sajt med program som är tagna från den värld som 1-3 åringar lever i, känner igen och är nyfikna på?

Jag ringde upp en rad forskare och pedagoger och berättade om mina tankar. Alla tyckte att det var en bra idé att göra den här typen av TV för de allra minsta. Och det var så MiniTeve började. Jag ville, precis som alla föräldrar, ge någonting givande, utvecklande och roligt till min son. I samarbete med barnforskare och barnpedagoger har vi därför tagit fram program som passar just de allra minsta.

Så sitt ner tillsammans med ditt barn och titta på Miniteve. Prata, peka, skratta och framför allt, ha en mysig och givande stund tillsammans.